M. LAJČÁK: Predsedníctvo v EÚ je reprezentácia celého Slovenska

10.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Predsedníctvo v Európskej únii (EÚ) nie je záležitosťou jednej vlády či politickej strany. "Ide o reprezentáciu celého Slovenska, všetkých našich občanov," priblížil po dnešnom stretnutí s lídrami politických strán zastúpených v parlamente šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.
Ďalším dôvodom na zvolanie tejto diskusie bol aj fakt, že predsedníctvo, ktoré bude v druhej polovici 2016, pripadne na obdobie krátko po najbližších voľbách do Národnej rady SR. V tom čase by už mala byť sformovaná nová vláda. "Preto je nevyhnutné, aby všetci boli pripravení na výkon predsedníctva, aby vedeli, čo treba urobiť, aby boli noví ministri pripravení viesť príslušné rady," uviedol.
Lajčák vysoko ocenil atmosféru stretnutia, pričom dúfa, že takéto konštruktívne ovzdušie bude sprevádzať celú dobu príprav. Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že pre Slovensko je dôležité, aby vo funkcii lídra EÚ uspelo. Formálne sa k spoločnej zodpovednosti prihlásia podpísaním politickej deklarácie.
Keďže ministerstvo zahraničných vecí má na starosti celkovú koordináciu prípravy predsedníctva, Lajčák pripisuje dôležitosť dobrej komunikácii so všetkými parlamentnými stranami. Vyjadril preto potešenie nad tým, že ich lídri podporili návrh na priestorové riešenie Stáleho zastúpenia SR v Bruseli. Materiál predloží MZV ešte dnes do pripomienkového konania.
Podľa Lajčáka však treba vyriešiť ešte jednu dilemu, a síce, či chce byť SR viac efektívna, čo však bude finančne náročnejšie, alebo ušetrí, a tým pádom bude menej ambiciózna. Politici sa dnes vyslovili za väčšiu funkčnosť a úspešnosť. Rozhodne vláda na základe pripravovaného materiálu, ktorý MZV chce predložiť na rokovanie do konca tohto mesiaca. V ňom už rieši aj konkrétne finančné vzťahy, vrátane priestorov stáleho zastúpenia v Bruseli.
 

Vyberte región